Aká je rýchlosť golfovej loptičky?

13.10.2016, 11:43

Aká je rýchlosť golfovej loptičky a kedy v histórii letela najrýchlejšie? A aká rýchla je vlastne hlava palice? Čítajte ďalej a budete múdrejší.

Rýchlosť letiacej loptičky je vyššia než rýchlosť palice. Dôvodom je to, že lopta sa pri údere deformuje a tak od palice akoby odskočí. Tým dosiahne vyššiu rýchlosť než hlava palice, ktorá sa pri náraze spomalí.

Čo na to Guinnes? Oficiálne zaznamenaná najrýchlejšie letiaca golfová loptička je z roku 2013, keď sa jej rýchlosť vyšplhala až na 349,38 km/h.

Tie úplne najdlhšie údery dosahujú v počiatku rýchlosť 330 a 340 km/h. Hlava palice pri týchto úderoch ukazuje niečo medzi 220 a 230 km/h. V momente úderu je teda loptička skoro o polovicu rýchlejšia než hlava palice.

Aký je priemer u profesionálov a amatérov?

Hráči na PGA dosahujú v priemere rýchlosť 270 km/h s priemernou rýchlosťou palice 182 km/h. Rýchlosť u žien je 225 km/h pri loptičke a 151 km/h pri hlave palice. Amatérski golfisti potom pália v priemere 214 km/h.

Rýchlosť ale ešte nerozhoduje o vašom golfovom ume. Veľakrát je totiž na úkor s presnosťou. Dnešným trendom je teda obmedziť rýchlosť a sústrediť sa na vytýčený cieľ.

Späť na blog
Scroll To Top